Ara
Close this search box.

Manisa’daki Ar-Ge Merkezlerinin Sayısı Artıyor.

Manisa’daki Ar-Ge Merkezlerinin Sayısı Artıyor.

Manisa’daki Ar-Ge Merkezlerinin Sayısı Artıyor.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan ASLAN, Ar-Ge Merkezleri’nin kurulmasında üniversitenin, kamunun ve özel sektörün ortak çalışması gerektiğini belirterek, “Ar-Ge merkezlerimizdeki gelişmemiz 2023 yılında daha net bir şekilde ortaya çıkacak’’ dedi.

Sanayicilerin sıkıntılarını ve Ar-Ge konusundaki beklentilerini dinlemek amacıyla Manisa’ya gelen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan ARSLAN, Manisa’da kalıp üretimi yapan 4 firmada Vali Erdoğan BEKTAŞ ile birlikte incelemelerde bulundu.

Vali Erdoğan BEKTAŞ, ilk olarak valilik makamında Manisa’nın sanayisi ve ekonomisi hakkında Müsteşar ASLAN’a bilgi verdi. Valilikteki brifingin ardından Müsteşar Ersan ARSLAN, Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Cevahir UZKURT ve Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Yaşar ÖZTÜRK Manisa Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu’nda ‘Neden Ar-Ge Merkezi’ konulu panele katıldı.

Panelde Vali Erdoğan BEKTAŞ, CBÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal ÇELEBİ, Manisa Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Sait TÜREK ve firma temsilcileri yer aldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Manisa İl Müdürü Erbil KALMIŞ, Manisa ilinde 9 Ar-Ge Merkezi’nin bulunduğunu ve 7 Ar-Ge Merkezi’nin daha kurulması için çalışmalara başlandığını belirtti.

Manisa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Sait TÜREK ise teknoloji konusunda kamu kurumlarının ve bölge kuruluşlarının ortak hareket etmeleri gerektiğini, özellikle Avrupa’da bilgi ve teknolojiye sahip ülkelerin artık lider konumda olduğu dile getirdi. TÜREK, Manisa’daki OSB’nin de Ar-Ge konusunda Türkiye’ye örnek olacak bir hale gelmesi için çalışmalar yaptıklarını belirterek, önümüzdeki senelerde bakanlıklar ve kamu kuruluşları ile yapacakları çeşitli çalışmalarla yeni Ar-Ge Merkezleri’nin faaliyete geçeceğinin müjdesini verdi.

CBÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal ÇELEBİ, yapılacak Ar-Ge çalışmalarında mutlaka üniversitelerinde işin içinde olması gerektiğini vurgulayarak, “Üniversite olarak teknolojinin bilim tarafını oluşturuyoruz. Ancak Manisa’mızda hala üniversite ile sanayi arasında tam bir iş birlikteliği oluşturamadık. Bundan sonra bu birlikteliğin oluşturulacağının temennisi içerisindeyiz. Bunu için üniversite olarak üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız. Özellikle Ar-Ge konusunda çalışmalar yapmak için sabırsızlanıyoruz. Zaten oluşturacağımız Tekno Park projemizin içinde Manisa için önemli bir Ar-Ge Merkezi kuracağız’’ diye konuştu.

“YÜKTE HAFİF PARADA AĞIR ÜRÜNLER ÜRETMELİYİZ’’

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan ASLAN panelde yaptığı konuşmada 24 farklı sektörün temsilcileri ile belirli aralıklarda toplantı yaptıklarını ve yaşadıkları sıkıntıları yakından dinlediklerini belirtti.

Müsteşar ASLAN, toplantıların en önemli konusunun Ar-Ge merkezleri olduğuna dikkat çekerek, sorunun çözümü konusunda firmaların temsilcileri ile fikir alışverişinde bulunduklarını dile getirdi.

Dünyada rekabetçiliğin çok fazla üretmek ya da çok fazla satmakla ilgili bir durum olmadığını belirten ASLAN, “Çok satan, çok rekabetçi bir yapıda olabilir diye bir kavram yok. Yükte hafif parada ağır olan ürünler üretmek zorundayız. Hem bilgiyi üreteceğiz, hem teknolojiyi üreteceğiz, böylelikle rekabetçi gücümüzü üst noktalara çıkartmış olacağız. Yeni rekabet ortamında ne ölçüde bilgiyi, ürünlerin içine ne kadar gömüyorsanız, ihracata yönelik yapılan çalışmalarda kilogram başına fiyatlarınızı artıyorsunuz demektir” diye konuştu.

AR-GE MERKEZLERİ İÇİN ORTAK ÇALIŞMAYI VURGULADI

Müsteşar ASLAN, Ar-Ge konusunda Türkiye’de bir alt yapının hazır olduğunu belirterek, Türkiye’de üretilen malların içine artık bilginin sokulması gerektiğini ve bunun için önemli çalışlar yapıldığını söyledi. Türkiye’de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın kendisinin oluşturduğu Ar-Ge merkezleri olduğunu vurgulayan Müsteşar ASLAN, özel sektöründe Ar-Ge merkezleri oluşturduğunu, ancak bunların sayısının artması gerektiğini ifade etti.

Ar-Ge Merkezleri’nin kurulmasında üniversite, kamu ve özel sektörün ortaklaşa özverili bir şekilde çalışması gerektiğinin altını çizen Müsteşar ASLAN, “Ar-Ge Merkezleri’nin kurulmasında üniversitenin, kamunun ve özel sektörün daha özverili bir çalışmaya ihtiyacı var. Bu uzun bir yol. Biz bu süre içinde, bu süreci, sabırla birlikte götürmek zorundayız. Bardağın taşma zamanı olarak bakıldığı zaman Ar-Ge’de hedef 2023. Yani Ar-Ge merkezlerimizdeki gelişmemiz 2023 yılında daha net bir şekilde ortaya çıkacak’’ şeklinde konuştu.

Müsteşar ASLAN konuşmasının ardından Ar-Ge Merkezi konusunda panele katılan firmaların temsilcileri ile birlikte görüş alışverişinde bulundu.